CMS
rješenja

CMS
rješenja

CMS (engl. Content management system) je sistem koji omogućuje upravljanje sadržajem. U najširem smislu odnosi se na svako rješenje koje omogućuje klasifikaciju, organizaciju, povezivanje i svaki drugi oblik uređivanja sadržaja. Iako se pojam može koristiti za manualne procese upravljanja sadržajem, danas se u prvom redu primjenjuje za različita programska rješenja koja omogućuju napredno upravljanje velikim brojem informacija. Temeljna primjena CMS-a danas je u dinamičkom kreiranju web-stranica nove generacije.

mac-picture

Četiri glavne funkcije CMS sistema

Kreiranje sadržaja – svaki CMS sistem omogućava kreiranje sadržaja pomoću tekst editora kao što je Word. Na taj način korisnici mogu kreirati svoj sadržaj bez ikakvog znanja programiranja i HTML-a. Uz sam sadržaj moguće je definirati i strukturu stranice, odnosno gdje će se sadržaj pojaviti, kojim redoslijedom, na što će biti povezan i slično.

Upravljanje sadržajem – nakon što se sadržaj (stranica) kreira, sprema se u središnji repozitorij (spremište podataka). Središnji repozitorij omogućava praćenje svih promjena stranica, tko je što promijenio i kada. Isto tako osigurava da korisnici mogu pristupiti samo onom dijelu za koji su odgovorni i za koji imaju prava pristupa.

Objava sadržaja – Novi sadržaj može biti objavljen na web stranici kada je konačan verzija spremljena u spremište podataka. Svaka Internet stranica ima svoj vlastit dizajn, te se prema definiranom dizajnu određuje i objavljivanje sadržaja. Na taj način se omogućuje dosljednost i vrlo visoki standard izgleda.

Prezentacija sadržaja – CMS može omogućava ti neke dodatne značajke kako bi se unaprijedila kvaliteta internet stranice (npr. CMS sam izradi navigaciju stranice kao podršku različitim Internet preglednicima).

Poslovne prednost ostvarene implementacijom CMS-a

Nema troškova održavanja stranica

Više osoba može uređivati sadržaj

Pristup uređivanju sadržaja s bilo kojeg računala povezanog na Internet

Veća dosljednost sadržaja

Poboljšana navigacija

Povećana fleksibilnost stranice

Smanjeno dupliciranje sadržaja

Ušteda vremena i novca

Kontakt

Kontakt

Pratite nas